Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   (FOTO) "Atenţie, pacificatori periculoşi"

(FOTO) „Atenţie, pacificatori periculoşi”

Pentru Republica Moldova, 2012 a început cu o tragedie fără precedent. Pe 1 ianuarie, tânărul Vadim Pisaria fost împuşcat mortal de către forţele pacificatoare ruse.

Tragedia a avut loc la un punct de control al forţelor comune de menţinerea a păcii de pe podul din zona Vadul lui Vodă.

Asociaţia pentru cultură civică şi conciliere socială, continuă acţiunile şi flash-moburile, care vin să comemoreze moartea tânărului din Pârâta, Dubăsari, Vadim Pisari.

La 19 ianuarie, un grup de tineri au organizat un flash-mob la locul tragicului omor, care a avut din1 ianuarie, în memoria  lui Vadim Pisari.

Pacificatorii au încercat să itimideze grupul de tineri veniţi cu intenţia organizării unui flash-mob de comemorare, aruncând în adresa acestora ameninţări. Pacificatorii au prevenit tinerii că în cazul în care grupul nu va pleca, aceştia din urmă, vor aplica toate metodele posibile pentru a-i alunga. Întrebaţi de către preşedintele Asociaţiei, Nicolae Bairactari, dacă vor recurge şi la trageri ca şi în data de 01.01.2012, pacificatorii nu au exclus posibilitatea aceasta.

Cu toate acestea, tinerii ajunși la podul de la Vadul lui Vodă au realizat acţiunea.  

Tinerii au venit cu pancarte, care transmiteau mesaje de tipul: “Atenție! Pacificatori periculoși”, “Vrem pacificatori fără arme!”, precum și banere cu poza tînărului omorât.

Tot în cadrul acțiunilor de astăzi, Asociația cultură civică și conciliere socială a lansat un “red card”, pe care este amintită crima odioasă a pacificatorilor și pe care sunt stipulate drepturile de bază ale cetățenilor, de asemenea pe card a fost indicat un număr de telefon, la care cetățenii pot obține o consultație gratis a unui jurist independent. Pliantele au fost repartizate tuturor trecătorilor, pe întreg parcursul acțiunilor.

La finele flash-mobului, tinerii organizatori, veniți cu panglici de doliu în piept, au aprins lumânări întru comemorarea lui Vadim Pisari.

Comunicat al Asociației pentru Cultură Civică și Conciliere Socială,

preşedinte  Nicolae Bairactari